Mielone z piekarnika

0 (0 ocen)

  • 15 min

Danie wymyśliła moja mama. To mielone w zupełnie nowej odsłonie - w formie pieczeni.

  • 15 min

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego
    1 jajko
    bułka
    mleko
    czosnek
    sól
    pieprz
    olej

Mielone z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namaczamy w mleku, a następnie odciskamy dokładnie.
  • 2. Do mięsa mielonego dodajemy odciśniętą bułkę, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz - do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • 3. Powstałą masę formujemy w walcowaty kształt, przekładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem.
  • 4. Całość pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po około 30 minutach można zdjąć pokrywkę i piec jeszcze kilka minut, tak by skórka się zrumieniła.

Porady

Potrawę można podawać na ciepło - z sosem lub zamiast kotletów, lub na zimno - do kanapek i sałatek.

Komentarze

Podobne przepisy