Mielone z serem i zielonymi oliwkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Ciągnący ser i zielone oliwki wzbogacają smak mięsa. Polecam na domowe obiady!

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego z indyka
    1 cebulka
    1 ząbek czosnku
    50 g żółtego sera
    10 zielonych greckich oliwek (z pastą paprykową lub bez)
    2 jajka
    3 łyżki bułki tartej
    2 łyżki natki pietruszki (świeżej)
    Sól
    Pieprz

Mielone z serem i zielonymi oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przekładamy mięso mielone. Wbijamy jajka, dodajemy posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i natkę pietruszki. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, oliwki kroimy w plasterki - dodajemy do mięsa. Dosypujemy bułkę tartą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na gładką masę. Formujemy kotleciki i smażymy na rumiano z dwóch stron na patelni z odrobiną oleju rzepakowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy