Aby stworzyć nowy, oryginalny obiad do sprawdzonego przepisu na kotlety mielone dołożyłam truskawki. Obiadek smakował wszystkim i pięknie się prezentował.
Składniki:
Składniki:
• 500 g mielonego mięsa drobiowego,
• 10-12 dużych truskawek,
• 1 bułka,
• 1 żółtko,
• 1 jajko,
• 3 łyżki siekanych migdałów,
• 1 szklanka mleka,
• 0,5 czerwonej cebuli,
• Łyżeczka tymianku,
• Sól, pieprz do smaku,
• Bułka tarta do panierki,
• Olej do smażenia,
Mielone z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule kroimy w drobną kostkę. Bułkę moczymy w mleku. Dokładnie odciskamy. Dokładamy wraz z cebulą do mięsa. Dokładamy pozostałe składniki ( jajko, żółtko, migdały). Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
Gdyby masa była zbyt luźna można dodać łyżkę bułki tartej.
2.Truskawki płuczemy i usuwamy szypułki
3.Z masy formujemy około 10-12 placuszków. Na każdym układamy po truskawce. Sklejamy boki formując małe kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej
4.Gotowe kotleciki smażymy na rumiano z obu stron.
Komentarze