Mielone z truskawkami

0 (0 ocen)

Aby stworzyć nowy, oryginalny obiad do sprawdzonego przepisu na kotlety mielone dołożyłam truskawki. Obiadek smakował wszystkim i pięknie się prezentował.

Składniki:

  • Składniki:
    • 500 g mielonego mięsa drobiowego,
    • 10-12 dużych truskawek,
    • 1 bułka,
    • 1 żółtko,
    • 1 jajko,
    • 3 łyżki siekanych migdałów,
    • 1 szklanka mleka,
    • 0,5 czerwonej cebuli,
    • Łyżeczka tymianku,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • Bułka tarta do panierki,
    • Olej do smażenia,

Mielone z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowana masa 1. Cebule kroimy w drobną kostkę. Bułkę moczymy w mleku. Dokładnie odciskamy. Dokładamy wraz z cebulą do mięsa. Dokładamy pozostałe składniki ( jajko, żółtko, migdały). Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
    Gdyby masa była zbyt luźna można dodać łyżkę bułki tartej.
  • opłukane truskwaki 2. Truskawki płuczemy i usuwamy szypułki
  • przed smażeniem 3. Z masy formujemy około 10-12 placuszków. Na każdym układamy po truskawce. Sklejamy boki formując małe kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej
  • smażenie 4. Gotowe kotleciki smażymy na rumiano z obu stron.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy