mielone ze szpinakowym oczkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 6 osób

Kotlety mielone nie muszą być nudne. Mięso mielone jest tak uniwersalne, że można nadziewać je czym tylko chcemy. Ja zrobiłam je w ciut zdrowszej wersji- nadziane szpinakiem i opanierowane w otrębach. Doskonale sprawdzą się jako główne danie obiadowe lub na przyjęcia na ciepło lub zimno.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    1/2 główki cebuli
    ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    otręby pszenne do panierowania
    na nadzienie:
    300 g szpinaku
    2 ząbki czosnku
    łyżka masła
    sól
    pieprz

Mielone ze szpinakowym oczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mielone ze szpinakiem 1. Szpinak usmażyć na maśle, dodać czosnek i przyprawić. Wystudzić. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą i przyprawami, dodać posiekane cebulę i czosnek. Wyrobić na jednolitą masę. Nabierać na dłoń po trochę mięsa, spłaszczać a na środek ułożyć łyżkę szpinaku.
  • mielone 2. Sklejać formując kulę, tak aby nadzienie nie wychodziło ze środka. Obtaczać w otrębach i smażyć w dość głębokim tłuszczu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy