Mielonka w słoiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połowę mięsa z szynki wieprzowej drobno posiekaj. Resztę wraz z łopatką i boczkiem zmiel w maszynce o grubych oczkach. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsyp majeranek, płatki chilli oraz sól i pieprz. Wyrób masę.Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Masę wstaw do lodówki na całą noc. Słoiczki dokładnie wymyj i wyparz. Do każdego włóż masę mięsną do 3/4 wysokości słoiczka. Zakręć. Na dnie garnka połóż ściereczkę. Ułóż słoiczki obok siebie i wlej wodę do 3/4 wysokości słoiczka. Pasteryzuj około 40 minut. Ostudź słoiczki i następnego dnia ponownie pasteryzuj. Czynność powtarzaj przez 3 dni.
Komentarze