Mielonka wieprzowa z kurczakiem

0 (0 ocen)

Połączenie wieprzowiny z kurczakiem.

Składniki:

  • 40 dag karczku
    40 dag szynki wieprzowej
    1 mała pojedyncza pierś z kurczaka
    1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego
    20g soli
    1/3 łyżeczki tymianku
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    70 ml zimnej wody
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka żelatyny
    szczypta ostrej papryki

Mielonka wieprzowa z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Szynkę i karczek oczyścić. Karczek zmielić w maszynce do mięsa, a szynkę pokroić w drobną kostkę, mięso wymieszać ze sobą. Dodać sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek i czosnek przeciśnięty przez praskę, dobrze wymieszać. Na koniec dodać wodę i żelatynę, ponownie wymieszać.
  • mięso - zawijanie 2. Mięso rozłożyć na płat mięsa, po środku ułożyć pierś z kurczaka i przykryć nim.
  • mięso w szynkowarze 3. Mięso umieścić w woreczku, zawiązać, a następnie włożyć do szynkowara. Szynkowar umieścić w wysokim naczyniu, zalać wodą do wysokości mięsa w szynkowarze. Prażyć w temperaturze 80 st C ok 1,5h. W razie konieczności dolewać wodę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy