Mielony wieprzowo-wołowy na obiad - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.świeże mielone mięso wieprzowo-wołowe włożyć do miski, dodać jajka, kucharka, pieprz, bułkę odciśniętą z mleka, bułkę tartą, pokrojoną w kostkę średnią cebulę, śmietanę gęstą 18%, koperek posiekany i wszystko ręką dobrze wyrobić na kleistą masę
2.formować z 3 cm grubości okrągłe kotlety, smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym smalcu, następnie pod przykryciem na małym ogniu dusić z 5 minut
3.SAŁATA: liście sałaty porwać na strzępy, wlać jogurt 200 ml wymieszany do smaku z cukrem, solą, pieprzem, octem winnym, ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie utłuc tłuczkiem, podać mielonego z ziemniakami, sałatą posypane koperkiem i szczypiorkiem
Porady
mielone z gęstą śmietaną są bardzo soczyste, pulchne
Komentarze