Mielony, ziemniaki, sałatka, sos

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Kotlet mielony podany z ziemniakami, sosem i sałatką z kapusty i papryki. Polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowe z łopatki 80 dag.
    bułka tarta 1/2 szklanki
    jajka kurze 2 sztuki
    cebula połowa średniej, starta
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    majeranek łyżka stołowa
    czosnek 3 ząbki
    ziemniaki 6 szt.
    swojska sałatka z kapusty i papryki

Mielony, ziemniaki, sałatka, sos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa mielonego dodajemy bułkę tartą, pieprz, sól, majeranek, czosnek, 1 łyżkę startej cebuli i jajka. Wyrabiamy farsz na kotlety. Z wyrobionego farszu formujemy kotlety i smażymy na gorącym tłuszczu z każdej strony na rumiany kolor. W między czasie gotujemy ziemniaki i przygotowujemy sos. Usmażone kotlety podajemy z ugotowanymi ziemniakami, sosem i surówką z kapusty i papryk.

    Smacznego!!!

Komentarze

Podobne przepisy