1,5 kg karkówki
po 30 dag plastrów wędzonego boczku i żółtego sera
2 kiszone ogórki
20 dag pieczarek
1 kg ziemniaków
1,5 l bulionu
cebula
przyprawy do ziemniaków i karkówki
Marynata:
oliwa
liść laurowy
3 łyżeczki tymianku
po 5 ziaren kolendry, ziela angielskiego i pieprzu
posiekane 3 ząbki czosnku i cebula
1/2 łyżeczki soli
1.Z podanych składników robimy marynatę. Mięso myjemy i osuszamy. Nacinamy tak, by powstał cienki płat. Nacieramy marynatą i zostawiamy na noc.
2.Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w ćwiartki i oprószamy przyprawą.
Pieczarki kroimy w plasterki, ogórki w słupki. Na mięsie układamy plastry boczku, sera, ogórki, pieczarki i posiekaną cebulę. Oprószamy przyprawą.
3.Mięso rolujemy, związujemy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Obkładamy ziemniakami i wlewamy bulion. Pieczemy 1,5 godziny w 180 °C.
Komentarze