Mięsne cupcakes

0 (0 ocen)

Ten przepis to kreatywne podejście do pozostałych z obiadu ziemniaków i mięsa rosołowego.

Składniki:

  • proporcje na 12 sztuk:
    masa ziemniaczana:
    5-6 ugotowanych ziemniaków
    łyżka roztopionego masła
    1-2 łyżki kwaśnej śmietany
    starta gałka muszkatołowa
    3 jajka
    opcjonalnie sól

    masa mięsna:
    1 kg ugotowanego mięsa (ja miałam mieszane)
    5-6 jajek
    sól lub domowa przyprawa warzywna
    pieprz
    opcjonalnie ostra papryka

    na każdą porcję 2 łyżeczki zielonego groszku i marchewki

Mięsne cupcakes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa ziemniaczana:
    Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy roztopione masło, śmietanę, jajka oraz startą gałkę muszkatołową. Całość dokładnie mieszamy.
  • 2. Masa mięsna:
    Mięso mielimy tak jak na pasztet, dodajemy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

    Do foremek na muffinki wykładamy warstwę mięsa następnie warstwę groszku i marchewki, przykrywamy kolejną warstwą mięsa. Zapiekamy w 180 stopniach C przez 15 minut.
  • 3. Muffinki wyjmujemy z pieca i na każdą z nich za pomocą szprycy wyciskamy rozetkę z masy ziemniaczanej. Ponownie zapiekamy przez 10-15 minut, aż ziemniaki się zarumienią.


    Tak zrobione babeczki mięsne smakują zarówno na zimno jak i na gorąco.

Komentarze

Podobne przepisy