Mięsne jeżyki

0 (0 ocen)

  • 60 min

W sam raz na dziecięcą imprezę.

  • 60 min

Składniki:

  • 60 dag. mięsa mielonego drobiowego
    1 cebula
    sól, pieprz do smaku lub przyprawa do mięsa mielonego
    4 łyżki tartej bułki
    2 łyżki ziela angielskiego
    1/2 szkl. łuskanego słonecznika

Mięsne jeżyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać do mięsa. Doprawić solą i pieprzem, ew. przyprawą do mięsa mielonego. Następnie wsypać 1 łyżkę tartej bułki. Wszystko dobrze wymieszać. Z masy mięsnej uformować kształt jeży. Obtoczyć w pozostałej bułce tartej.
  • 2. Nos i oczy jeży zrobić z ziela angielskiego, natomiast kolce ze słonecznika wciskając w mięsną masę. Gotowe jeże przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem. Następnie piec ok. 20-30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Upieczone jeże można udekorować pomidorkami koktajlowymi.

Komentarze

Podobne przepisy