Czyż nie można nazwać tych kotletów knedlami? Mnie szczerze mówiąc tak właśnie się kojarzą, zamiast śliwki - brukselka, zamiast ciasta - mięso mielone:)
30 min
Składniki:
800 g mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
200 g surowych ziemniaków
15 g suchej bułki
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
sól, pieprz
łyżka posiekanego koperku
łyżka posiekanego oregano
łyżka posiekanej natki pietruszki
ok. 15-20 ugotowanych bądź upieczonych brukselek
Mięsne "knedle" z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ucieramy na drobnych oczkach tarki (jak na placki ziemniaczane). Bułkę namaczamy w mleku, po czym odciskamy z jego nadmiaru i wraz z mięsem mielimy. Cebulę kroimy w kostkę i wraz z drobno posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem przesmażamy chwilę na patelni. Mieszamy z wszystkimi pozostałymi składnikami. Formujemy płaskie placki, którymi oblepiamy brukselki i smażymy na wolnym ogniu do zrumienienia.
Komentarze