Mięsne "knedle" z brukselką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Czyż nie można nazwać tych kotletów knedlami? Mnie szczerze mówiąc tak właśnie się kojarzą, zamiast śliwki - brukselka, zamiast ciasta - mięso mielone:)

  • 30 min

Składniki:

  • 800 g mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
    200 g surowych ziemniaków
    15 g suchej bułki
    1 średnia cebula
    2 ząbki czosnku
    2 jajka
    sól, pieprz
    łyżka posiekanego koperku
    łyżka posiekanego oregano
    łyżka posiekanej natki pietruszki
    ok. 15-20 ugotowanych bądź upieczonych brukselek

Mięsne "knedle" z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ucieramy na drobnych oczkach tarki (jak na placki ziemniaczane). Bułkę namaczamy w mleku, po czym odciskamy z jego nadmiaru i wraz z mięsem mielimy. Cebulę kroimy w kostkę i wraz z drobno posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem przesmażamy chwilę na patelni. Mieszamy z wszystkimi pozostałymi składnikami. Formujemy płaskie placki, którymi oblepiamy brukselki i smażymy na wolnym ogniu do zrumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (142 ocen)

image-0w7jxe4