Mięsne kotleciki jajeczne z zapiekanym żółtkiem i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajko gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki , studziny, scieramy na tarce .
Jajko gotowane, mięso, bułkę, surowe jajko, koperek, drobno posiekaną i podsmażoną na 1 łyżce oleju cebulę, sól pieprz wyrabiamy na gładką masę.
Przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy okragłe kotleciki . Układamy na bułce tartej. Szklanką robimy w kotletach zagłębienia ok. 1cm.
Smązymy na rozgrzanym oleju z obu stron do lekkiego zarumienienia. Kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego, na każde wgłębienie wkładamy żółtko , i posypujemy szczypta soli i koperkiem.
Podpiekamy pod przykryciem w piekarniku ok.20 minut od chwili włożenia do zimnego piekarnika w temp. 200°C.
Smacznego:)
Komentarze