Mięsne kotleciki jajeczne z zapiekanym żółtkiem i koperkiem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszna inna alternatywa dla zwykłych mielonych..... Po prostu pycha..........polecam....

  • 50 min

Składniki:

  • 50 dag łopatki mielonej
    1 jajko surowe
    1 jajko gotowane
    1 mała sucha bułka namoczona w wodzie i odciśnięta
    1 łyżka drobno posiekanego koperku + 1-2 łyżeczki do posypania jajek
    1 mała cebula
    1 łyżka oleju
    sól,
    pieprz do smaku
    6 żółtek
    :oraz:
    bułka tarta do panierowania kotletów
    olej do smażenia

Mięsne kotleciki jajeczne z zapiekanym żółtkiem i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki , studziny, scieramy na tarce .
    Jajko gotowane, mięso, bułkę, surowe jajko, koperek, drobno posiekaną i podsmażoną na 1 łyżce oleju cebulę, sól pieprz wyrabiamy na gładką masę.
    Przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy okragłe kotleciki . Układamy na bułce tartej. Szklanką robimy w kotletach zagłębienia ok. 1cm.
    Smązymy na rozgrzanym oleju z obu stron do lekkiego zarumienienia. Kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego, na każde wgłębienie wkładamy żółtko , i posypujemy szczypta soli i koperkiem.

    Podpiekamy pod przykryciem w piekarniku ok.20 minut od chwili włożenia do zimnego piekarnika w temp. 200°C.
    Smacznego:)

Porady

wychodzi 6 kotletów

Komentarze

Podobne przepisy