Mięsne naleśniczki

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszne, sycące i łatwe do zrobienia

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe: 1/2 l mleka, 30 dag mąki, 2 jajka, sól

    Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego, 1/2 kg pieczarek, 30 dag żółtego sera, 2-3 ząbki czosnku, 2 cebule, przyprawy według uznania (sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka, oregano, bazylia), natka pietruszki, koncentrat pomidorowy, olej

Mięsne naleśniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto mieszamy i na oleju smażymy cienkie naleśniki.

    Cebulę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy razem na oleju. Dodajemy mięso mielone, smażymy i dodajemy pokrojone w talarki pieczarki, przyprawy i smażymy. Gdy mięso będzie gotowe dodajemy trochę koncentratu pomidorowego i podsmażamy około 10 - 15 minut.

    Na połowę naleśnika nakładamy farsz, rozsmarowujemy, posypujemy odrobiną sera żółtego startego na tarce, i drobno posiekaną natką pietruszki. Zamykamy naleśnika posypujemy żółtym serem i natką pietruszki, układamy na blaszce i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Zapiekać do rozpuszczenia sera.

Porady

Smakuje z keczupem jak i sosem czosnkowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy