MIĘSNO OWOCOWE SZASZŁYKI

0 (0 ocen)

Połączenia mięsa drobiowego i owoców zaspokoi każde podniebienie.Owoce i przyprawy powodują,że mięso nabiera wspaniałego smaku i aromatu.

Składniki:


  • 1 1/2 filetu z kurczaka
    1 małe gronko winogron różowych
    1 małe gronko winogron zielonych
    2 kiwi
    1 cebula
    1 jabłko
    2 łyżeczki sosu słodkiego chilli
    1 limonka,sok

    sól ziołowa,pieprz biały,sos sojowy,bazylia suszona,przyprawa ziołowa do grilla.

Mięsno owocowe szaszłyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięsno owocowe szaszłyki 1.



    Mięso umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,przeciąć wzdłuż,wyjąć polędwiczki.Grube połówki filetu pokroić w plastry,pozostałe końcówki i polędwiczki w kostkę.Plastry filetu lekko rozbić.Mięso polać sosem sojowym,sosem chilli,przyprawić solą ziołową,pieprzem i przyprawą do grilla,wymieszać i wstawić na 1/2 godz.do lodówki.



  • mięsno owocowe szaszłyki 2. Jabłko umyć,pokroić w plastry,usunąć gniazda nasienne.Kiwi i cebulę obrać i pokroić w ósemki.Winogrona różowe pokroić na połowę,usunąć pestki.
  • mięsno owocowe szaszłyki 3. Kolejno rozkładać plastry zamarynowanych filetów,na każdym ułożyć po kawałku jabłka,kiwi,połówkę winogrona,posypać lekko solą,suszoną bazylią i zwinąć w roladkę.
  • mięsno owocowe szaszłyki 4.
    Patyczki do szaszłyków zmoczyć wodą i nadziewać na nich na przemian zaczynając od zielonego winogrona ,kostkę mięsa,cebulę,roladkę aż do uzupełnienia patyczka.Nadziane patyczki skropić sokiem z limonki,posypać bazylią i przyprawą do grilla.
  • mięsno owocowe szaszłyki 5. Opiekać na rozgrzanym grillu z dwóch stron do czasu zrumienienia się mięsa .
  • mięsno owocowe szaszłyki 6.
    Można też ułożyć szaszłyki na blaszce, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i opiekać po 10 min z każdej strony.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy