Mięsno owocowe szaszłyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mięso umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,przeciąć wzdłuż,wyjąć polędwiczki.Grube połówki filetu pokroić w plastry,pozostałe końcówki i polędwiczki w kostkę.Plastry filetu lekko rozbić.Mięso polać sosem sojowym,sosem chilli,przyprawić solą ziołową,pieprzem i przyprawą do grilla,wymieszać i wstawić na 1/2 godz.do lodówki.
2.Jabłko umyć,pokroić w plastry,usunąć gniazda nasienne.Kiwi i cebulę obrać i pokroić w ósemki.Winogrona różowe pokroić na połowę,usunąć pestki.
3.Kolejno rozkładać plastry zamarynowanych filetów,na każdym ułożyć po kawałku jabłka,kiwi,połówkę winogrona,posypać lekko solą,suszoną bazylią i zwinąć w roladkę.
4.
Patyczki do szaszłyków zmoczyć wodą i nadziewać na nich na przemian zaczynając od zielonego winogrona ,kostkę mięsa,cebulę,roladkę aż do uzupełnienia patyczka.Nadziane patyczki skropić sokiem z limonki,posypać bazylią i przyprawą do grilla.
5. Opiekać na rozgrzanym grillu z dwóch stron do czasu zrumienienia się mięsa .
6.
Można też ułożyć szaszłyki na blaszce, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i opiekać po 10 min z każdej strony.
Komentarze