Mięsno-warzywne kotlety z pomidorowo-pieczarkowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i marchewkę obrać, zetrzeć na tarkę o grubych oczkach. Cebule obrać, zetrzeć na tarkę o drobnych oczkach. Warzywa połączyć z mięsem mielonym, dodać jajko, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.
2.Uformować nie dużego rozmiaru kotlety,maczając ręce w wodzie i obtoczyć w mące kukurydzianej. Usmażyć na patelnie, dodając olej, z obu stron na złocisty kolor, przykryć pokrywą i dusić przez ok. 10 min.
3.Pieczarki obrać, pokroić w ćwiartki,usmażyć na maśle klarowanym, dodać przecier pomidorowy z koncentratem pomidorowym, przyprawić ziołami, solą i pieprzem, gotować na małym ogniu ok.5 min.
4.Do garnka włożyć kotlety,zalać sosem. Dusić ok. 10 min.
Komentarze