Mięsno-warzywne kotlety z pomidorowo-pieczarkowym sosem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo smaczne i coś innego jak tradycyjne kotlety.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 300g mięso mielone z indyka
    4-5 szt. ziemniaki
    1 szt. marchewka
    1 szt. cebula
    1 szt. jajko
    mąka kukurydziana
    olej
    sól, pieprz

    Sos:

    500g pieczarek
    500g przecieru pomidorowego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki masło klarowane
    oregano, bazylia
    sol, pieprz kolorowy świeżo mielony

Mięsno-warzywne kotlety z pomidorowo-pieczarkowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i marchewkę obrać, zetrzeć na tarkę o grubych oczkach. Cebule obrać, zetrzeć na tarkę o drobnych oczkach. Warzywa połączyć z mięsem mielonym, dodać jajko, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • 2. Uformować nie dużego rozmiaru kotlety,maczając ręce w wodzie i obtoczyć w mące kukurydzianej. Usmażyć na patelnie, dodając olej, z obu stron na złocisty kolor, przykryć pokrywą i dusić przez ok. 10 min.
  • 3. Pieczarki obrać, pokroić w ćwiartki,usmażyć na maśle klarowanym, dodać przecier pomidorowy z koncentratem pomidorowym, przyprawić ziołami, solą i pieprzem, gotować na małym ogniu ok.5 min.
  • 4. Do garnka włożyć kotlety,zalać sosem. Dusić ok. 10 min.

Komentarze

Podobne przepisy