Mięso cebulowe z kurkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

szybki i pyszny pomysł na obiad:)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
    300 g świeżych kurek
    2 duże cebule
    1 zupa cebulowa w proszku
    1 szklanka śmietany kremówki 36%
    1 szklanka wody

Mięso cebulowe z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w większą kostkę, podsmażyć na łyżce oleju na rumiano. Kurki podsmażyć na maśle z dodatkiem jednej cebuli. Do szkła żaroodpornego włożyć cebulę pokrojoną w półplastry, mięso, kurki. Składniki sosu połączyć ze sobą i wlać do naczynia, wymieszać wszystko, przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 45 minut, aż sos będzie gęsty. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Porady

Kurki mozna zastąpić innymi grzybami leśnymi lub pieczarkami, a jeśli ktoś nie lubi mozna je pominąć. Inspiracja: http://bronislawa70.blox.pl/2012/05/Mieso-cebulowe.html

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy