Mięso gulaszowe w pomidorach

0 (0 ocen)

Pyszne mięso z indyka w sosie ze świeżych pomidorów. Najlepiej smakuje z ryżem lub kaszą. Mój mąż się nim zajadał. Polecam

Składniki:

  • 1 kg mięso gulaszowego z indyka
    6 pomidorów
    1 cebula
    1/2 szklanki bulionu
    100 ml śmietany 30%
    1/2 pęczka cebulki zielonej
    3 ząbki czosnku
    kilka listków bazylii świeżej lub pół łyżeczki suszonej
    1 łyżeczka sosu sojowego
    1 łyżeczka oliwy
    sól
    pieprz
    szczypta mielonego imbiru
    papryka słodka
    papryka ostra

Mięso gulaszowe w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Podsmażanie mięsa i cebuli 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć mięso. Cebulę obrać pokroić w piórka, dodać do mięsa, podsmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Dodanie pomidorów 2. Do podsmażonego mięso z cebulą wlać sos sojowy, chwilkę podsmażyć, wlać bulion, dusić. Pomidory sparzyć i pokroić w kostkę. Dodać do prawie miękkiego mięsa. Gotować aż pomidory się rozpadną a mięso stanie się miękkie.
  • Gotowe danie smacznego! 3. Potrawę przyprawić do smaku. Wlać śmietanę, chwilkę pogotować aż sos się zredukuje, dodać posiekaną bazylię i cebulkę zieloną. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy