Mięso z karczochami w sosie jajeczno-cytrynowym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis z kuchni greckiej ugotowany przez nas podczas tegorocznych wakacji na Krecie. Więcej dań powstałych podczas tego wyjazdu znajdziecie tutaj: http://grumko.blox.pl/strony/kreta01.html

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - baranina, wołowina lub wieprzowina: 1.5 kilograma
    - karczochy: 10 sztuk
    - oliwa z oliwek: 1 szklanka
    - cebula dymka: 1 pęczek
    - koper włoski lub zwykły koperek: 1 pęczek
    - sok z cytryn: 2 sztuki
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
    - Sos: jajka: 2 sztuki
    - Sos: cytryna: 1.5 sztuki

Mięso z karczochami w sosie jajeczno-cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyścić karczochy, oberwać niejadalne części. Przekroić na pól. Zalać wodą z dodatkiem soku z cytryny. Mięso pokroić na porcje i podsmażyć na oliwie. Podlać wodą, przykryć i dusić do momentu aż woda wyparuje. Do mięsa dodać posiekaną dymkę i smażyć przez kilka minut. Dodać posiekany koper, karczochy z wodą, doprawić solą i pierzem. Dusić do miękkości karczochów. Przygotować sos. Wymieszać jajka z sokiem z cytryny. Powoli wlewać do nich bulion spod mięsa. Wlać do garnka z mięsem. Wymieszać i zdjąć z ognia. Podawać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy