Przepis z kuchni greckiej ugotowany przez nas podczas tegorocznych wakacji na Krecie. Więcej dań powstałych podczas tego wyjazdu znajdziecie tutaj: http://grumko.blox.pl/strony/kreta01.html
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- baranina, wołowina lub wieprzowina: 1.5 kilograma
- karczochy: 10 sztuk
- oliwa z oliwek: 1 szklanka
- cebula dymka: 1 pęczek
- koper włoski lub zwykły koperek: 1 pęczek
- sok z cytryn: 2 sztuki
- sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
- Sos: jajka: 2 sztuki
- Sos: cytryna: 1.5 sztuki
Mięso z karczochami w sosie jajeczno-cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyścić karczochy, oberwać niejadalne części. Przekroić na pól. Zalać wodą z dodatkiem soku z cytryny. Mięso pokroić na porcje i podsmażyć na oliwie. Podlać wodą, przykryć i dusić do momentu aż woda wyparuje. Do mięsa dodać posiekaną dymkę i smażyć przez kilka minut. Dodać posiekany koper, karczochy z wodą, doprawić solą i pierzem. Dusić do miękkości karczochów. Przygotować sos. Wymieszać jajka z sokiem z cytryny. Powoli wlewać do nich bulion spod mięsa. Wlać do garnka z mięsem. Wymieszać i zdjąć z ognia. Podawać.
Komentarze