Krucha i delikatna wieprzowinka na każdą okazję. Jeśli lubisz, łatwe, proste przepisy i masz za mało na gotowanie wyszukanych i skomplikowanych dań, to propozycja właśnie dla Ciebie. Tak przygotujesz mięso idealne.
40 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
• 1 kg łopatki wieprzowej
• 2 cebule
• ½ opakowania marchewek mini
• ½ opakowania groszku mrożonego
• ½ kg fasolki szparagowej
• ½ szklanki śmietany 12%
• 3 łyżki przecieru pomidorowego
• Olej do smażenia
• Sól
• Pieprz
• Szczypta chili
Mięso z łopatki w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i lekko rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie przekładamy do brytfanny i podlewamy wodą, gotujemy.
2.Cebulę obieramy, kroimy plastry i szklimy na rozgrzanym oleju. Cebulę przekładamy do mięsa i gotujemy 30 minut.
Po tym czasie dodajemy marchewki, fasolę. Gotujemy 10 minut i dodajemy groszek oraz przecier pomidorowy.
Gdy warzywa i mięso są już miękkie doprawiamy chili i wlewamy śmietanę, dwie minutki gotujemy.
Komentarze