Miętowe ciasteczka z kaszą manną i marmoladą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne i mocno orzeźwiające ciasteczka z dużą ilością świeżej, posiekanej mięty. Połowa mąki została zastąpiona kaszą manną. Polecam :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki tortowej
    3/4 szklanki kaszy manny
    1/3 szklanki cukru
    1 jajko
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    50 gram masła
    1 duży pęczek mięty
    marmolada

Miętowe ciasteczka z kaszą manną i marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, kaszę jaglaną, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodajemy jajko i jogurt naturalny, Zagniatamy ciasto. Dodajemy posiekaną miętę i znów zagniatamy.

    Formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je i robimy palcem dziurkę po środku. Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakładamy marmoladę.

    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.

    Z podanych składników wyszło 15 ciasteczek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy