Miętowe skrzydełka z groszkiem

0 (0 ocen)

Lekko pikantne, z orzeźwiającą miętą.

Składniki:

  • 8 skrzydełek z kurczaka (łącznie 650g)

    Do natarcia i panierowania mięsa:
    sól
    pieprz biały mielony
    papryka sładka mielona
    mąka pszenna

    Sos:
    2 łyżki masła
    2 łyżki oleju
    1 puszka groszku konserwowego (220g po odcedzeniu)
    2 ząbki czosnku
    10 gałązek mięty
    1 i 1/3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
    1 - 2 łyżki soku z cytryny
    1 liść laurowy
    szczypta chilli
    pieprz biały mielony do smaku
    cukier do smaku
    sól do smaku

Miętowe skrzydełka z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Miętowe skrzydełka z groszkiem 1. Mięso umyć, wysuszyć i natrzeć solą, pieprzem oraz papryką - włożyć na kilka godzin do lodówki.
  • Miętowe skrzydełka z groszkiem 2. Zamarynowane skrzydełka mocno opanierować w mące. W garnku rozgrzać olej, dodać masło oraz posiekany czosnek. Dołożyć mięso i zrumienić z każdej strony..
  • Miętowe skrzydełka z groszkiem 3. Następnie wlać bulion i sok z cytryny, dodać liść laurowy i chilli. Dusić 20 min. Po tym czasie dołożyć odcedzony groszek i całe gałązki mięty - wymieszać. Dusić jeszcze 10 min. Doprawić do smaku.
    Skrzydełka podawać na ciepło z dodatkiem sosu powstałego podczas duszenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy