,, Miętowy raj"

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ten przepis dostałam od mojej babci, która piekła bardzo dobre ciasta.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto: kostka margaryny, 1,5 szklanki cukru, 3 łyżki kakao, opakowanie cukru waniliowego, 4 jajka, 1,5 szklanki mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa: 0,5 l. śmietany kremówki, 4 łyżeczki żelatyny, 2 opakowania landrynek miętowych i 0,5 kg delicji pomarańczowych

,, miętowy raj" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztapiamy w garnku. Następnie do ciepłej margaryny wsypujemy cukry i kakao, wlewamy 5 łyżek wody, mieszamy i studzimy. Później wbijamy cztery żółtka, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Pianę mieszamy z ciastem. Wlewamy do blachy. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 160 stopni Celcjusza. Studzimy i kroimy na dwa cienkie placki.

    Landrynki rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody mieszając. Następnie studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody i studzimy. Podczas studzenia ubijamy śmietanę kremówkę. Dolewamy syrop z landrynek i żelatynę. Układamy warstwy.

    Przełożenie:
    Ciasto, połowa masy, delicje czekoladą do spodu, druga połowa masy, ciasto( polewamy polewą lub sypiemy cukrem pudrem)

Porady

Jeśli nie macie pomarańczowych delicji można użyć innych lub zastąpić je biszkoptami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy