Miętowy sos a'la pesto

0 (0 ocen)

Idealny dodatek do młodych ziemniaków. Równie dobrze smakuje z makaronem, a także z jajkami ugotowanymi na twardo.

Składniki:

  • 1 niepełna szklanka listków świeżej mięty
    2 łyżki słonecznika łuskanego
    2/3 szklanki oliwy
    2 łyżki soku z cytryny lub octu
    1 łyżka przyprawy do zup i potraw w płynie
    1 łyżka musztardy sarepskiej
    1 łyżka cukru
    pieprz biały mielony do smaku

Miętowy sos a'la pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Miętowy sos a'la pesto 1. Miętę, słonecznik, sok z cytryny, przyprawę w płynie, musztardę i cukier wstępnie rozetrzeć w makutrze lub moździerzu. Następnie stopnioowo wlać oliwę, stale ucierając. Sos doprawić do smaku pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy