Migdałki cynamonowe - Miodowo-cynamonowe ciasto

0 (0 ocen)

Miodowo - cynamonowe ciasto, przełożone masą z kaszy manny, idealne połączenie na świąteczny stół :-))

Składniki:

  • Ciasto:
    3 1/2 szklanki mąki
    2 jajka
    3 łyżki płynnego miodu
    2 łyżeczki sody
    3 łyżki gęstej śmietany
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki oleju
    10 dag margaryny
    1/2 łyżeczki cynamonu

    Masa:
    1 kostka masła
    3/4 szklanki cukru
    1 żółtko
    1 l mleka
    12 łyżek kaszy manny
    cukier waniliowy
    aromat waniliowy

    powidła śliwkowe

Migdałki cynamonowe - miodowo-cynamonowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Ze składników zagnieść ciasto, wstawić na chwilę do lodówki. Podzielić na 6 równych części (ja ważyłam). Piec 5 - 7 min. w temp. 180*C w formie 25/35 cm.
  • 2. Masa:
    Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać kaszę i pogotować chwilę do zgęstnienia. Wystudzić. Masło utrzeć z żółtkiem, dodać kaszę i kilka kropli aromatu waniliowego.
  • 3. Przełożenie ciasta:
    Ciasto przekładać powidłami i masą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy