Migdałowa owsianka z syropem klonowym

0 (0 ocen)

Pyszna odsłona niezastąpionej owsianki- na mleku migdałowym z syropem klonowym i podprażonymi na suchej patelni migdałami. Sama nie wiem co przyjemniejsze, czy jej robienie, czy jedzenie... ;).

Składniki:

  • 400 ml mleka migdałowego
    8 łyżek płatków owsianych (najlepiej górskich)
    1 łyżka syropu klonowego+ odrobina do podania
    30 g migdałów

Migdałowa owsianka z syropem klonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane zalać mlekiem i podgrzewać na małym ogniu. Gdy mleko zacznie wrzeć, gotować przez kilka minutek do zgęstnienia. Pamiętajcie, by od zagotowania nieustannie mieszać owsiankę, by się nie przypaliła. Garnuszek zdjąć z ognia, a do owsianki dodać łyżkę syropu klonowego, wymieszać. Odstawić na 5 minut pod przykryciem, by płatki napęczniały.
    Gorącą owsiankę przelać do dwóch miseczek. Posypać podprażonymi na suchej patelni migdałami i polać syropem klonowym. Podawać od razu. Smacznego!

Porady

Przepis na dwie porcje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy