Migdalowa tarta z jablkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Połączenie migdałów, jabłek i cynanonu zawsze wróży smakowite zakończenie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 jajko
    100 g migdałów mielonych
    100 g cukru
    200 g masła
    400 g mąki tortowej
    5 dużych jabłek
    50 g cukru brązowego
    1 łyżka śmietanki 18%
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka cynamonu

Migdalowa tarta z jablkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę połączyć z cukrem i posiekać ze schłodzonym masłem. Dodać jajko i migdały, ugnieść gładkie ciasto. Formę do tarty wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, wyłożyć ciasto, ponakłuwać i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
    Nagrzać piekarnik do 180 C.
  • 2. Zetrzeć 3 jabłka na tarce z dużymi oczkami, wrzucić do rondelka, wsypać cukier, cynamon, dolać śmietanki i miodu. Dusić przez 5 minut, aż jabłka zmiękną. Ciasto wyjąć z lodówki i wstaw do piekarnika na 30 minut.
    Obierać 2 jabłka i pokroić w cieniutkie łódeczki. Następnie przełożyć uduszone jabłka na spód ciasta a z wierzchu ułożyć pokrojone plasterki jabłek. Wstawić do piekarnika na 45 minut, aż brzegi ciasta będą brązowo-złote.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy