Migdalowa tarta z jablkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę połączyć z cukrem i posiekać ze schłodzonym masłem. Dodać jajko i migdały, ugnieść gładkie ciasto. Formę do tarty wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, wyłożyć ciasto, ponakłuwać i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Nagrzać piekarnik do 180 C.
2.Zetrzeć 3 jabłka na tarce z dużymi oczkami, wrzucić do rondelka, wsypać cukier, cynamon, dolać śmietanki i miodu. Dusić przez 5 minut, aż jabłka zmiękną. Ciasto wyjąć z lodówki i wstaw do piekarnika na 30 minut.
Obierać 2 jabłka i pokroić w cieniutkie łódeczki. Następnie przełożyć uduszone jabłka na spód ciasta a z wierzchu ułożyć pokrojone plasterki jabłek. Wstawić do piekarnika na 45 minut, aż brzegi ciasta będą brązowo-złote.
Komentarze