Migdałowe ciasteczka z kaszą manną i jabłkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Ciasteczka są przyjemnie chrupiące i naprawdę rewelacyjne w smaku! Ich migdałowy posmak oraz dodatek jabłka sprawia, że ciężko poprzestać na jednym, czy nawet dwóch ciastkach!

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • (około 12 sztuk)
    50g kaszy manny
    50g mąki migdałowej/zmielonych migdałów
    100g mąki pszennej
    100g cukru
    1 jajko
    50g masła/margaryny
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    1 jabłko
    1-2 łyżki płatków migdałowych
    kilka kropel aromatu migdałowego

Migdałowe ciasteczka z kaszą manną i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę, mąkę migdałową i pszenną, cukier, jajko masło/margarynę oraz proszek do pieczenia zagnieść do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
    Na końcu wmieszać płatki migdałowe, odrobinę aromatu i jabłko uprzednio pokrojone w niewielką kostkę.
    Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
    Każdą kuleczkę dość sporo spłaszczyć i z odstępami ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25-27 minut w 180 stopniach.
    (Posiadam piekarnik gazowy.)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy