" Migdałowe kalafiory "

0 (0 ocen)

  • 10 min

Pyszne , kalafiorowe kotlety z tymiankiem i płatkami migdałów

  • 10 min

Składniki:

  • - kalafior - 1 szt.
    - ser żółty - ok.10 dag
    - jajko - 1 duże lub 2 małe
    - natka pietruszki - garść
    - płatki migdałowe - ok.10 dag
    - bułka tarta - ok.3-4 łyżki
    - masło - 1 łyżka
    - tymianek, sól, pieprz - szczypta

" migdałowe kalafiory " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotleciki kalafiorowe 1. Kalafiora gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.

    Dokładnie osączamy, rozgniatamy widelcem
    ( ale nie na gładką masę! )

    Dodajemy starty żółty ser i posiekaną natkę pietruszki.

    Wbijamy jajka.

    Wsypujemy tyle tartej bułki, aby powstała dająca się formować masa.

    Doprawiamy do smaku tymiankiem, solą i pieprzem.

    Wyrabiamy masę.

    Formujemy nieduże kotlety.

    Panierujemy je w jajku i płatkach migdałowych, dociskając panierkę do powierzchni kotletów.

    Układamy w naczyniu żaroodpornym
    ( wysmarowanym masłem ).

    Zapiekamy ok.30 min. w temp. ok.200C.


    Smacznego!

Porady

Podajemy z ulubionymi sosami!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy