Migdałowiec

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Moja rodzina uwielbia słodycze,a kulinarną pasją są ciasta i desery które królują co weekend na rodzinnym stole w tym przepyszny ,,migdałowiec,,

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    1,5 kostki margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 żółtka
    2 łyżki śmietany
    3,4 szklanki cukru
    1 opakowanie płatków migdałowych
    1 puszka mleka słodzonego - krówkowego
    1 kostka masła

Migdałowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, margaryny, proszku do pieczenia, żółtek oraz śmietany zarobić ciasto = podzielić na 3 równe części . Ciasto wkładamy do trzech takich samych blaszek.
    Z białek i cukru ubijamy pianę, smarujemy nią wszystkie trzy placki, na jeden placek wysypujemy opakowanie płatków migdałowych = pieczemy na jasno-złoty kolor.
    Po wystudzeniu blatów migdałowca ucieramy 1 kostkę masła dodając mleko krówkowe -następnie smarujemy blaty masą . Na wierzch wykładamy blat posypany migdałami.

Porady

Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy lekko nawilgnie od masy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy