migdałowy budyń z kaszy manny

0 (0 ocen)

  • 40 min

Delikatny, sycący, tani i szybki, dla amatorów grysiku :)

  • 40 min

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
    2 czubate łyżki cukru
    2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
    1 łyżeczka masła
    60 gramów kaszy manny
    50 gramów migdałów w plasterkach
    szczypta soli
    1 żółtko (opcjonalnie)
    ulubione owoce lub słodki sos owocowy

Migdałowy budyń z kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały uprażyć na złoto na suchej patelni, przesypać do miseczki (nie zostawiajmy ich na gorącej patelni do ostygnięcia, bo uprażą się za bardzo).
    Mleko zagotować z obydwoma cukrami, masłem i solą, dodać grysik, zagotować cały czas mieszając, by nie powstały grudki.
    Żółtko roztrzepać, dodać do budyniu, energicznie wymieszać, zagotować i zaraz zdjąć z gazu, następnie wsypać migdały ( można 1 łyżkę odstawić do przybrania deseru), wymieszać.
  • 2. Budyń przelać do salaterek, schłodzić. Podawać z ulubionymi owocami lub słodkim sosem, np czekoladowym lub toffi.

Komentarze

Podobne przepisy