Mikołajkowe brownie

0 (0 ocen)

W sam raz na przyjście Mikołaja :)

Składniki:

  • - 300 g gorzkiej czekolady (min.70%)
    - 225 g masła
    - 3 jajka
    - 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
    - 275 g cukru
    - 135 g mąki
    - 1/4 łyżeczki soli

Mikołajkowe brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. A formę o wymiarach 20x30cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • 2. Jedną tabliczkę czekolady (100g) ścieramy na grubych oczkach i odstawiamy do lodówki.
  • 3. Pozostałe tabliczki czekolady łamiemy na kawałki.
  • 4. Masło kroimy na małe kawałki.
  • 5. Posiekane masło i połamane czekolady rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Uważamy, by nie doprowadzić do zagotowania.
  • 6. Jajka ubijamy z aromatem waniliowym i cukrem na puszystą masę.
  • 7. Do puszystej masy dodajemy masę czekoladową i miksujemy.
  • 8. Dodajemy przesianą mąkę i sól.
  • 9. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki razem na jednolitą masę.
  • 10. Przygotowane ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej formy.
  • 11. Posypujemy ciasto startą czekoladą z lodówki.
  • 12. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.
  • 13. I po 20 minutach nasze mikołajkowe brownie jest gotowe :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy