Mini babeczkowe szarlotki

0 (0 ocen)

Ochotę na szarlotkę miałam wielką już od dłuższego czasu, dzisiaj wzięłam się do roboty. Niestety miałam mało jabłek więc postawiłam na wersję mini.

Składniki:

  • 75g mąki pszennej
    75g mąki krupczatki
    100g margaryny
    1,5 łyżki cukru pudru
    1 żółtko
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    4 jabłka
    1 łyżka bułki tartej
    1 łyżka cukru
    Sok z cytryny
    Cynamon

    margaryna do wysmarowania foremek

Mini babeczkowe szarlotki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szarlotki 1. Mąki wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, przesypać na stolnicę, dodać żółtko, śmietanę i pokrojoną w kostkę margarynę. Szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut.

    Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, zalać sokiem z cytryny, wymieszać z bułką i cukrem.

    Foremki wysmarowane margaryną wyłożyć ciastem, nałożyć porcję jabłek, oprószyć cynamonem i zakryć drugą częścią ciasta. Przygotowane babeczki odłożyć do lodówki na 20 minut.

    Piekarnik rozgrzać do 190' piec szarlotki aż się zarumienią. ok. 20-25 minut ( to zależy od piekarnika )

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy