Mini Bezy

0 (0 ocen)

pyszne mini ciasteczka. Bezy można upiec kilka dni wcześniej. Krem podajemy tuż przed podaniem. Smakują z najbardziej ulubionymi owocami.

Składniki:

  • Składniki:

    120 g cukru
    2 białka w temperaturze pokojowej
    szczypta soli

    Krem:

    125 g serka mascarpone
    125 ml śmietanki 30%
    łyżeczka cukru pudru
    owoce(dowolne)

    Mus:

    Maliny
    cukier lub miód

Mini bezy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 120 stopni C (termoobieg). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wbić białka, dodać szczyptę soli i ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie miksując. Piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Pianę nakładać na blaszkę w formie ciasteczek. Średnica ok 4 – 6 cm. Ciasteczka troszkę urosną. Piec około 1 godzinę. Po 30 min można temperaturę zmniejszyć do 110 stopni. Wystudzić do zimnego piekarnika.

    Krem:

    Do wysokiego naczynia wlać śmietankę i serek. Ubijać do stężenia masy. Dodać płaską łyżeczkę cukru pudru.

    Mus:

    Maliny gotować wraz z cukrem lub miodem. Ilość wg upodobania. Gotować ok 5 min. Wystudzić.
    Mini bezy można upiec kilka dni wcześniej. Podawać z kremem, musem i dowolnymi owocami. Przygotować na kilkanaście minut przed poddaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy