Mini bułeczki

0 (0 ocen)

Bułeczki robi się bardzo szybko, zagniata się ciasto, wyrasta i już mamy prawie bułeczki.

Składniki:

  • 3 szklanki zwykłej mąki pszennej
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    5 dag drożdży
    1 jajko
    200 ml ciepłej wody
    3 łyżki oliwy

Mini bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, wymieszać z cukrem i łyżką mąki, odstawić do ruszenia drożdży. Mąkę przesiać, dodać do niej sól, podrośnięte drożdże, jajko i oliwę. Najlepiej przy pomocy robota z końcówką haka zagnieść ciasto i wyrabiać je kilka minut, wyrobione i gładkie ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i utoczyć z niego wałek z którego pociąć porcje ciasta jak na kopytka, tak pocięte porcje ciasta ułożyć na blaszce do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki po wierzchu posmarować zimną wodą i posypać troszkę mąką.
    Piec w temp 220st około 10 minut. Czas pieczenia należy dostosować do wielkości bułeczek.

Komentarze

Podobne przepisy