mini bułeczki z nadzieniem gruszkowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne małe bułeczki które można zabrać do pracy jako drugie śniadanie.

  • 40 min

Składniki:


  • drożdże świeże 20 dag
    cukier kryształ 2 łyżki
    mąka pszenna 4 szklanki
    margaryna 5 łyżek
    mleko 3,2% 1 i 1/2 szklanki
    gruszki 4 duże
    cynamon do posypania gruszek
    jajka 2

Mini bułeczki z nadzieniem gruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok 1 1. Drożdże rozpuszczamy w 75 ml ciepłego mleka oraz łyżce maki i jednej łyżce cukru pudru. Odstawiamy do wyrośnięcia .
  • krok 2 2. Do garnka dać resztę mąki , jajka i wymieszać resztę z cukrem . Następnie dodać resztę ciepłego mleka roztopioną margarynę i zagnieść ciasto . Ciasto odstawiamy na 1 godzinę .
  • krok 3 3. Po wyciągnięciu z garnka ciasta , ciasto należy rozwałkować i układać na nich pokrojone kawałki gruszek i posypać je cynamonem .
  • krok 4 4. Z ułożonych gruszek na cieście wycinać dookoła kwadraty i składamy na pół.
  • krok 5 5. Gotowe mini bułeczki kładziemy na tacce wysmarowanej i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 15-20 minut.

Komentarze

Podobne przepisy