Mini cebulaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić rozczyn: drożdże rozmieszać z 1/3 ciepłego mleka, cukrem i 2 łyżkami mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić w pozostałym mleku. Do przesianej mąki dodać sól, jajko, wyrośnięty rozczyn i mleko z margaryną. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto - nie dosypywać więcej mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenie objętości.
2.W międzyczasie przygotować farsz: W małym garnku zagotować trochę wody. Cebule drobno pokroić, wrzucić do wrzątku i gotować 3 minuty, następnie odcedzić i jeszcze gorącą wymieszać z solą, olejem i makiem.
3.Wyrośnięte ciasto kroić na mniejsze kawałki i rozwałkowywać.
4.Z rozwałkowanego ciasta wykrawywać okrągłe placki o śr. około 10 cm.
5.Każdy krążek posmarować rozmąconym jajkiem i nakładać po łyżeczce farszu.
6.Gotowe cebulaczki piec w temp. 180 stopni ok. 20-25 minut do uzyskania złotego koloru.
Komentarze