Mini lasagne z pomidorami i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i kroimy na piórka, podsmażamy na oliwie z oliwek, doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i majerankiem. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, podsmażamy ok 5 minut i dodajemy mięso mielone. Wszystko razem dusimy ok 20 minut i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i słodką papryką.
2.Do miękkiego mięsa dodajemy pomidorki w puszce i dokładnie ze sobą mieszamy. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą, wykładamy 1 warstwę makaronu i przykrywamy sosem. Tę czynność powtarzamy dwa razy. Wierzch posypujemy startym parmezanem.
3.Całość zapiekamy 15 minut w 180*C. Podajemy ze świeżą bazylią.
Komentarze