Mini lasagne z pomidorami i cukinią

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Lekka lasagne to kolejna moja wariacja na temat makaronu. Bez ciężkiego sosu i sera, idealna na wiosenny obiad. Po prostu pyszna.

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 cukinia
    puszka pomidorków
    mini makaron lasagne (ok 200g)
    sól, pieprz, słodka papryka, odrobina majeranku
    parmezan
    kilka listków świeżej bazylii

Mini lasagne z pomidorami i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • lasagne 1. Cebulę obieramy i kroimy na piórka, podsmażamy na oliwie z oliwek, doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i majerankiem. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, podsmażamy ok 5 minut i dodajemy mięso mielone. Wszystko razem dusimy ok 20 minut i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i słodką papryką.
  • lasagne 2. Do miękkiego mięsa dodajemy pomidorki w puszce i dokładnie ze sobą mieszamy. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą, wykładamy 1 warstwę makaronu i przykrywamy sosem. Tę czynność powtarzamy dwa razy. Wierzch posypujemy startym parmezanem.
  • 3. Całość zapiekamy 15 minut w 180*C. Podajemy ze świeżą bazylią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2014

Komentarze

Podobne przepisy