Mini ptysie z musem z pstrąga

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Prosta i wykwintna przystawka na przyjęcia i nie tylko

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto ptysiowe:
    100 g mąki pszennej
    125 ml wody
    50 g.masła
    3 jajka
    szczypta soli

    Farsz:
    1 wędzony pstrąg
    2 łyżki majonezu
    3 ogórki konserwowe

Mini ptysie z musem z pstrąga - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę z masłem i solą zagotować, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Ciasto musi być gładkie i lśniące. Odstawić na chwilę do wystygnięcia. W tym czasie obrać rybę z ości, zblendować, wymieszać z majonezem. Ogórki pokroić w plasterki.
    Do wystudzonego ciasta dodawać po jednym jajku, utrzeć na gładką masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym i wyciskać na nią małe okrągłe bądź w kształcie litery "S" ptysie. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C, przez ok.20 min.
    Gotowe ptysie przekroić na pół, na spód położyć po plastrze ogórka, wycisnąć mus z pstrąga i przykryć drugą połówką.

Komentarze

Podobne przepisy