Mini pyzki szpinakowo-pieczarkowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Mini pyzki na 3 gryzy.
Małe, zgrabne, w wiosennym kolorze, o smaku szpinakowo-pieczarkowym.
Takie fajne kolorowe kuleczki zaciekawiły moje dziewczynki, które chętnie zjadły je na obiad, okraszone podsmażoną na maśle cebulką :)

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250g szpinaku rozdrobnionego
    250g pieczarek
    4 ząbki czosnku
    sól,pieprz
    2 łyżki masła klarowanego
    1 kg ugotowanych ziemniaków
    1 jajko
    1 szklanka mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo:
    cebula podsmażona na maśle klarowanym

Mini pyzki szpinakowo-pieczarkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanym maśle przesmażyć szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tarte pieczarki.
    Doprawić solą i pieprzem.
    Dusić do odparowania płynu.
    Odstawić do wystudzenia.
  • 2. Ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę, wbić jajko, dołożyć szpinak.
    Wsypać mąkę.
    Wyrobić odchodzące od dłoni, jednolite ciasto.
  • 3. Dłońmi formować małe, okrągłe pyzki.
    Gotować we wrzątku 2 min po wypłynięciu.
  • 4. Podawać okraszone podsmażoną na maśle cebulą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy