Mini serniczki czekoladowe z malinami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Rozpływające się w ustach, mocno czekoladowe w smaku idealnie komponują się z malinami mini serniczki na 2 kęsy.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - twaróg sernikowy mielony: 500 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier: 0.75 szklanki
    - kakao: 3 łyżki
    - ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
    - maliny: 200 gramów

    - mąka: 0.75 szklanki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - masło: 50 gramów

Mini serniczki czekoladowe z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD CIASTA
    Wszystkie podane składniki na spód ciasta zagnieść i wyłożyć nim foremki. Ja użyłam formy do muffinek z papilotkami. Ciasto ponakłuwać widelcem.
    Podpiec w piekarniku przez 5-7 minut, w temp. 175 °C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika. W tym czasie przygotować ciasto na sernik:
  • 2. Białka ubić z cukrem.
  • 3. Osobno zmielić ser, dodać ekstrakt waniliowy i po jednym żółtku. Następnie dodać kakao i na koniec delikatnie wymieszać z pianą z białek, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Ciasto nałożyć do foremek.
  • 4. Piec w temperaturze 175 °C przez ok 25 min. W czasie pieczenia serniczki urosną ale po upieczeniu szybko opadną.
    Udekorować malinami wg uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy