Mini seromakowce to idealna propozycja dla osób, które nie umieją się zdecydować czy chcą zjeść sernik czy makowca w te święta :-) Szybkie w przygotowaniu, zawsze się udają, a do tego smakują wyśmienicie.
40 min
Składniki:
120 g ciastek pełnoziarnistych
50 g masła, roztopionego
800 g twarogu półtłustego lub tłustego - zmielonego
1 łyżka ekstraktu z wanilii
3 jajka + 1 białko
100 g cukru
pół puszki masy makowej
Mini seromakowce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka i masło miksujemy w blenderze aż otrzymamy "mokry piasek".
Ser, ekstrakt waniliowy, jajka i cukier krótko miksujemy.
Białko ubić i dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać,
Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Na dno każdej wysypać masę ciasteczkową, na nią wyłożyć masę serową a na górę masę makową.
Piec około 25 minut w temperaturze 160ºC. Przestudzić, włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Komentarze