mini seromakowce

0 (0 ocen)

  • 40 min

Mini seromakowce to idealna propozycja dla osób, które nie umieją się zdecydować czy chcą zjeść sernik czy makowca w te święta :-) Szybkie w przygotowaniu, zawsze się udają, a do tego smakują wyśmienicie.

  • 40 min

Składniki:

  • 120 g ciastek pełnoziarnistych
    50 g masła, roztopionego
    800 g twarogu półtłustego lub tłustego - zmielonego
    1 łyżka ekstraktu z wanilii
    3 jajka + 1 białko
    100 g cukru
    pół puszki masy makowej

Mini seromakowce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka i masło miksujemy w blenderze aż otrzymamy "mokry piasek".
    Ser, ekstrakt waniliowy, jajka i cukier krótko miksujemy.
    Białko ubić i dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać,
    Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Na dno każdej wysypać masę ciasteczkową, na nią wyłożyć masę serową a na górę masę makową.
    Piec około 25 minut w temperaturze 160ºC. Przestudzić, włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy