Mini szarlotka

0 (0 ocen)

  • 60 min

pięknie prezentujące się ( i pysznie smakujące ) babeczki z jabłkowym nadzieniem z nutą cynamonu i anyżu. POLECAM !!!

  • 60 min

Składniki:

  • Przepis na około 6-8 szarlotek

    ciasto kruche :

    masło 100 gram
    mąka krupczatka 1,5 szklanki
    żółtka 3 sztuki
    sól szczypta

    nadzienie :

    jabłka 3 sztuki
    anyż 2 gwiazdki
    cynamon mielony 1/2 łyżeczki
    mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
    cukier 3 łyżki
    sok jabłkowy 4 łyżki

Mini szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto kruche :
    podanych składników zagnieść ciasto , podzielić na 1/3 i 2/3, zawinąć w folię i na godzinę do lodówki.
  • 2. Obrane jabłka pokroić w kostkę, poddusić z cukrem i anyżem( 10 minut), wyjąć anyż,mąkę wymieszać z sokiem jabłkowym i wlać do jabłek, wsypać cynamon.
  • 3. Foremki wylepić ciastem( 2/3 ), podpiec 5 minut w 200 st., potem na podpieczone ciasto wyłożyć masę, resztę ciasta ( 1/3 )zetrzeć na tarce i posypać górę, piec 15 minut w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy