Mini szarlotki z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto zagnieść i włożyć do lodówki. Jabłka obrać, pokroić w ósemki włożyć do garnuszka, zalać wodą, dodać goździki i cynamon (można osłodzić wodę) Jabłka gotować 2-3 minuty, wyjąć i osączyć. Wystudzone pokroić na kawałeczki niezbyt drobno, dodać cynamon i ciemny cukier, wymieszać.
2.Przygotować silikonowe foremki do muffinek, nie smarować. Ciasto rozwałkować cienko wycinać krążki i wyłożyć dno i boki foremek. Nałożyć jabłka w całe zagłębienia.
3.Na wierzch przygotowujemy szybki biszkopt. Ubić jajko z cukrem, dodać proszek i mąkę. Takim ciastem przykryć szarlotki. Wstawić do piekarnika nagrzanego ok 210 st, piec ok 30 min. Udekorować bitą śmietaną i owocami.
Komentarze