Mini zapiekanki

0 (0 ocen)

  • 25 min

Z resztek w lodówce można zrobić coś przepysznego. Goście się zachwycali.

  • 25 min

Składniki:

  • 5 okrągłych bułek
    250 g szynki
    1,5 cebuli
    pomidor
    ser żółty
    masło
    kilka łyżek śmietany 18%
    2 - 3 ząbki czosnku

Mini zapiekanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułki przekrój wzdłuż. Każdą połówkę posmaruj niewielką ilością masła. Przygotuj sos czosnkowy, mieszając śmietanę z czosnkiem, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Sos nałóż na każdą połówkę bułki.
  • 2. Szynkę pokrój w kosteczkę, cebulę obierz i posiekaj. połącz z szynką i wymieszaj. Pomidora pokrój w plastry a ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Nakładaj na bułki następująco: Szynka z cebulą, pomidor, starty ser.
  • 3. Oto tak przygotowane zapiekanki włóż do nagrzanego piekarnika do temp 180 stopni, aż się ser rozpuści. Przed podaniem polej keczupem.

Porady

zamiast sosem czosnkowym, bułki można posmarować serkiem śmietankowo czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy