Mini zapiekanki rybne

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo polubiliśmy te zielone mini formy. Trzymają ciepło, a przy tym danie w zwartej treści wspaniale wygląda i smakuje. Można je udoskonalać, zmieniać składniki.

  • 60 min

Składniki:

  • na 4 porcje:
    400 g fileta ryby miruna
    100 g sera pleśniowego lazur błękitny
    100 g ryżu
    puszka groszku
    sól, pieprz
    oliwa z oliwek
    kilka borowików
    sos:
    150 ml śmietanki 30%
    50 ml bulionu warzywnego
    łyżka masła, łyżka mąki, sól, pieprz
    szczypior


Mini zapiekanki rybne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mini zapiekanki surowe 1. Formy do zapiekania wysmarować masłem i wyłożyć na nie pokrojone w kawałki filety, zalać przygotowanym sosem (łyżkę masła zasmażyć z mąką i dodać bulion ze śmietanką, gotować do zgęstnienia sosu). Powkładać plasterki sera pleśniowego oraz ryż ugotowany z grzbami i wymieszany z groszkiem.
  • mini zapiekanki gotowe 2. Zapiekać w temp. 200 st. ok. 20-30 minut.

Komentarze

Podobne przepisy