Bardzo polubiliśmy te zielone mini formy. Trzymają ciepło, a przy tym danie w zwartej treści wspaniale wygląda i smakuje. Można je udoskonalać, zmieniać składniki.
60 min
Składniki:
na 4 porcje:
400 g fileta ryby miruna
100 g sera pleśniowego lazur błękitny
100 g ryżu
puszka groszku
sól, pieprz
oliwa z oliwek
kilka borowików
sos:
150 ml śmietanki 30%
50 ml bulionu warzywnego
łyżka masła, łyżka mąki, sól, pieprz
szczypior
Mini zapiekanki rybne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formy do zapiekania wysmarować masłem i wyłożyć na nie pokrojone w kawałki filety, zalać przygotowanym sosem (łyżkę masła zasmażyć z mąką i dodać bulion ze śmietanką, gotować do zgęstnienia sosu). Powkładać plasterki sera pleśniowego oraz ryż ugotowany z grzbami i wymieszany z groszkiem.
Komentarze