MINTAJ POD BURACZANĄ SAŁATKĄ

0 (0 ocen)

  • 10 min

Przepyszna wersja tradycyjnej ryby smażonej.

  • 10 min

Składniki:

  • SAŁATKA:

    5 dużych buraków
    2 papryki czerwone
    3 duże cebule
    ocet
    olej
    sól
    cukier

    RYBA:

    2 duże filety mintaja
    dwa jajka
    bułka tarta
    olej do smażenia
    sól, pieprz

Mintaj pod buraczaną sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki ugotować na miekko, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Nakładać sałatkę do litrowych słoików i zalać zalewą.

    ZALEWA NA LITROWY SŁOIK:

    3 łyżki octu
    2 łyżki oleju
    łyżka cukru
    łyżeczka soli

    Jeżeli chcemy sałatkę potrzymać na dłużej - zamknięte słoiki pasteryzować 20 minut.
  • 2. Filety przekrawamy na 2 mniejsze części. Obtaczamy dwa razy w jajku i bułce i smazymy na oleju. Solimy i pieprzymy rybę w trakcie smażenia.
  • 3. Na półmisek wykładamy rybę, a na to sałatkę buraczaną.

Porady

Taka ryba świetnie smakuje z ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy