Ryba nie musi być nudna! Oto prosty przepis jak zwykłą rybkę zamienić w wyjątkowy obiad
Pyszne, chrupiące ciasto naleśnikowe z płatkami migdałowymi, a w środku soczysta i delikatna ryba.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
5-6 filetów z mintaja świeżych (bez skóry)
1 jajko
3/4 szklanki wody mineralnej gazowane
1 szklanka mąki pszennej
100 g płatków migdałowych
sól, pieprz
ok. 3/4 szklanki oleju rzepakowego
Mintaj w cieście z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Większe filety kroimy na pół. Przyprawiamy solą oraz pieprzem.
2.Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. W misce mieszamy ze sobą żółtko, wodę mineralną, sól, pieprz oraz mąkę. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, bez grudek. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.
3.Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Filety z mintaja maczamy w cieście, obsypujemy z obu stron płatkami migdałowymi i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Komentarze