MINTAJ W CIEŚCIE Z MIGDAŁAMI

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ryba nie musi być nudna! Oto prosty przepis jak zwykłą rybkę zamienić w wyjątkowy obiad
Pyszne, chrupiące ciasto naleśnikowe z płatkami migdałowymi, a w środku soczysta i delikatna ryba.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5-6 filetów z mintaja świeżych (bez skóry)
    1 jajko
    3/4 szklanki wody mineralnej gazowane
    1 szklanka mąki pszennej
    100 g płatków migdałowych
    sól, pieprz
    ok. 3/4 szklanki oleju rzepakowego

Mintaj w cieście z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Większe filety kroimy na pół. Przyprawiamy solą oraz pieprzem.
  • 2. Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. W misce mieszamy ze sobą żółtko, wodę mineralną, sól, pieprz oraz mąkę. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, bez grudek. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Filety z mintaja maczamy w cieście, obsypujemy z obu stron płatkami migdałowymi i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy