MINTAJ Z PARYKĄ I ANANASEM

0 (0 ocen)

  • 30 min

Coś na ząb dla wielbicieli rybek.

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI dla 6 osób:

    0,5 kg fileta z mintaja lub innej ryby
    1 średniej wielkości por
    1 mała cebula
    1 mała papryka czerwona
    0,5 puszki ananasów w kawałkach + 5 łyżek soku z ananasa
    4-5 łyżeczek przecieru pomidorowego
    przyprawy : sól, pieprz, ziele angielskie, łyżeczka cukru
    0,5 szklanki wody do podlania
    sok z cytryny
    mąka

Mintaj z paryką i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet pokroić na kilka części, skropić cytryną oraz przyprawić solą i pieprzem.Następnie obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron.
  • 2. Cebulę pokroić na drobno, seler w krążki i razem zeszklić na oleju.
    Następnie dodać paprykę pokrojoną w plasterki. Jak się papryka przesmaży
    i zmięknie dodać pokrojone ananasy z puszki
    oraz 5 łyżek soku z ananasa – razem wszystko przemieszać.
  • 3. Doprawić do smaku i dodać łyżeczkę cukru, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy. Podlać 0,5 szklanką wody. Wszystko przemieszać ze sobą.
  • 4. Połączyć przesmażone warzywa z rybą i delikatnie przemieszać.
  • 5. Pozostawić na noc w chłodnym miejscu aby smaki się przegryzły ze sobą.

Komentarze

Podobne przepisy