0,5 kg fileta z mintaja lub innej ryby
1 średniej wielkości por
1 mała cebula
1 mała papryka czerwona
0,5 puszki ananasów w kawałkach + 5 łyżek soku z ananasa
4-5 łyżeczek przecieru pomidorowego
przyprawy : sól, pieprz, ziele angielskie, łyżeczka cukru
0,5 szklanki wody do podlania
sok z cytryny
mąka
Mintaj z paryką i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet pokroić na kilka części, skropić cytryną oraz przyprawić solą i pieprzem.Następnie obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron.
2.Cebulę pokroić na drobno, seler w krążki i razem zeszklić na oleju.
Następnie dodać paprykę pokrojoną w plasterki. Jak się papryka przesmaży
i zmięknie dodać pokrojone ananasy z puszki
oraz 5 łyżek soku z ananasa – razem wszystko przemieszać.
3.Doprawić do smaku i dodać łyżeczkę cukru, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy. Podlać 0,5 szklanką wody. Wszystko przemieszać ze sobą.
4.Połączyć przesmażone warzywa z rybą i delikatnie przemieszać.
5.Pozostawić na noc w chłodnym miejscu aby smaki się przegryzły ze sobą.
Komentarze