Miodowe drożdżówki z czekoladą

0 (0 ocen)

Urocze drożdżówki w kształcie różyczek :)

Składniki:

  • Porcja na ok. 15 drożdżówek:

    1 szklanka mleka
    25 g świeżych drożdży
    2 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki cynamonu,
    4 szklanki mąki,
    6 łyżek miodu
    2 jajka
    1/2 szklanki stopionego masła (ok. 100 g masła)
    czekoladowe groszki - ok. 100 g
    szklanka dżemu/marmolady

Miodowe drożdżówki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier. Mieszamy, czekamy aż zaczyn "ruszy". Do misy miksera wsypujemy 3 szklanki mąki, dodajemy jajka, cynamon, stopione letnie masło oraz miód. Mieszamy. Dodajemy zaczyn, wyrabiamy ciasto stopniowo dodając pozostałą mąkę. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
  • 2. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt. Smarujemy marmoladą i posypujemy czekoladą. Zwijamy w roladę i kroimy plastry, które następnie wkładamy w dołki formy na muffiny (możemy też rozłożyć je na blasze). W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wstawiamy blaszkę do piekarnika i pieczemy na złoty kolor ok. 30 minut.

Komentarze

Podobne przepisy