Miodowe drożdżówki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier. Mieszamy, czekamy aż zaczyn "ruszy". Do misy miksera wsypujemy 3 szklanki mąki, dodajemy jajka, cynamon, stopione letnie masło oraz miód. Mieszamy. Dodajemy zaczyn, wyrabiamy ciasto stopniowo dodając pozostałą mąkę. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
2.Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt. Smarujemy marmoladą i posypujemy czekoladą. Zwijamy w roladę i kroimy plastry, które następnie wkładamy w dołki formy na muffiny (możemy też rozłożyć je na blasze). W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wstawiamy blaszkę do piekarnika i pieczemy na złoty kolor ok. 30 minut.
Komentarze